vrijdag 13 juli 2007

Herontwerp van de tuin

Op Sandra's verjaardag had ik een discussie met een bezoeker van mijn woning over het ontwerpprincipe van het contrast. Het leek hem mooi als er contrast was in een ontwerp, bijvoorbeeld door ronde en vierkante vormen bij elkaar te gebruiken. Ik zei dat ik via Structure Preserving Transformations in deze woning geen ronde vormen had gebruikt en ook niet kon gebruiken. In de plattegrond van de woning komen ze niet voor, dus als je voortborduurt op wat er is, kun je geen ronde vormen toevoegen.

Maar, waarom heb ik in het tuinontwerp dan wel ronde vormen toegepast? De vuurplaats en de kleine vijver zijn rond.Het bestaande tuinontwerp, klik voor een vergroting

Ik weet wel hoe ik aan die ronde vormen kwam. Ik wou namelijk een vuurplaats hebben en ik had een terraskachel van gebakken aardewerk met een ronde vorm in mijn hoofd.Een ronde terraskachel

Daaromheen heb ik een rond platform gedacht, en dat vertaalde zich weer naar een ronde vijver. Maar dat klopt helemaal niet met het principe van Structure Preserving Transformations. Ik had namelijk uit moeten gaan van wat er was. Er er is helemaal geen ronde vuurplaats. Die moet ik nog kopen of maken.

We gaan dus weer terug naar het punt waar de transformaties plaats vinden die de plek voor de terraskachel en de vijver maakten.

Dit betekent:
  1. Ik voeg een rechthoekig terras toe, tegen het rechthoekige huis aan
  2. Dan leg ik een rechthoekige vijver tussen het terras en de tuin
  3. De vuurplaats zet ik op het scheidingsvlak tussen water en terras: dus half boven het water en half boven het terras (eigenlijk omdat ik een te moeilijke constructie moet maken als ik hem helemaak boven het water moet ophangen, maar het is ook wel mooi om het water en het land te verbinden met het vuur dat rook geeft naar de lucht, alle vier elementen bij elkaar.)
  4. Het uitsteeksel waar de vuurplaats op komt wordt RECHTHOEKIG. Alles is rechthoekig hier, dus er is geen reden om nu een ronde vorm toe te voegen.
  5. De terraskachel zelf wordt ook rechthoekig of vierkant.
  6. Om de vuurplaats te spiegelen komt er een fontein en die is dan natuurlijk ook rechthoekig.
  7. De fontein komt in een eveneens rechthoekige mini-vijver voor het raam waar de loungebanken zitten, ik denk dat vierkant goed is voor deze vijver.
  8. De mini-vijver is verbonden met de grote vijver via een rechthoekig kanaal.
  9. Op het terras komt een zitje met een rechthoekige tafel.
  10. Het zitje achter in de tuin wordt ook rechthoekig.

Daarmee wordt het ontwerp dan als onderstaand. Ik denk dat dit een stuk rustiger is dan het ontwerp met de ronde en rechthoekige vormen door elkaar.
Het nieuwe tuinontwerp, klik voor een vergroting

Labels: ,

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina

eXTReMe Tracker