woensdag 26 september 2007

De tafel voor het werkterras

In de tuin heb ik een werkterras gemaakt voor klussen en voor tuinwerk. Op het terras komt een werkbank tegen de schutting met de buren. Nu had ik nog een (beschadigde) grenenhouten tafel uit mijn vorige huis die wel de goede lengte heeft maar eigenlijk te breed is. Ik heb hem daarom versmald tot circa 42 cm zodat hij mooi past. Zo wordt het meer een sidetable. Dat staat denk ik mooi tegen de met klimop begroeide schutting. Ook laat een smalle tafel meer staruimte over.


De schutting bij het werkterras waar de tafel tegenaan komt

Omdat grenenhout niet zo goed tegen het weer kan heb ik hem geschilderd met dezelfde verf als het tuinhuis. Tenslotte is het tuinhuis ook van grenenhout.


De tafel met brandplekken, op de foto nog in de Couwenhoven in Zeist

De tafel heeft een onderstel bestaande uit een frame en vier poten. Elke poot zit met twee bouten vast aan het frame. In het frame zit een lade. Behalve het tafelblad moesten dus ook het frame en de lade versmald worden.


De onderkant van de tafel

Het blad zit vast aan het frame met houten blokjes en acht deuvels. Hierdoor kan het uitzetten. Het blad heb ik losgehaald en middendoor gezaagd met de handcirkelzaag. Daarna heb ik hem weer netjes geschuurd met de bandschuurmachine en de vlakschuurmachine. De brandplekken zijn er ook uitgeschuurd.


Het blad overlangs doormidden gezaagd

Uit het frame heb ik stukken van 36 cm gezaagd, zodanig dat het blokjespatroon in de rand weer past. Er moesten vier stukken hout doorgenomen worden: twee zijkanten en de twee geleiders voor de lade.

Daarna heb ik de zijkanten weer aan elkaar gelijmd en versterkt met een stukje van het uitgezaagde hout.


Het frame versmald en in de lijmklemmen


Detail van de aansluiting van de twee framedelen

De lijmnaden in het frame heb ik later dichtgeplamuurd.

De lade heb ik botweg afgezaagd en daarna heb ik een houtje tussen de uiteinden gelijmd en geschroefd. Ik had geen zin in moeilijke zwaluwstaartverbindingen..... De bodem heb ik gespijkerd zodat deze kan werken.


De lade doormidden gezaagd

De kleur is weer het bekende rood geworden, hetzelfde als het tuinhuis en ongeveer de kleur van het rood binnen. Ik heb de tafel geverfd met Perkoleum, dezelfde verf als voor het tuinhuis. Dit is een verf op lijnoliebasis, dus milieuvriendelijk. Het droogt wel erg langzaam.


Blad en poten in de eerste laag verf
Alle onderdelen bij elkaar, klaar voor montage


Het eindresultaat in de tuin

De tafel staat prima op het terras tegen de achtergrond van grijs hardout en hedra. Alleen nog iets interessants er op zetten.


De tafel in relatie tot het terras en het tuinhuis


De tafel is nu nog wat kaal

Labels: ,

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina

eXTReMe Tracker