dinsdag 31 juli 2007

De realisatie van de vijver: het graafwerk

Het uitgraven van de vijver was een heel werk. Toch is door Laurens en Stefan op één dag het hele diepe gedeelte van de vijver uitgegraven: ongeveer 2,5 x 1,4 x 1,2 meter.

Bij het graven kwamen we een laag compacte klei tegen. Kun je wel mooi stijle wanden in maken, maar het kostte erg veel moeite om het af te steken.



Stefan graaft onder mijn supervisie


De vijver is een halve meter diep


Bij het graven kwamen we een een TV-kabel en een telefoonkabel tegen. Die hebben we maar mooi laten liggen. Gevolg is wel dat de vijver op die plek (onder de brug) minder diep kon worden dan gepland.



De kabels, netjes voorafgegaan door een lint



De kabels weer afgedekt en met stenen beschermd



Laurens en Stefan scheppen er op los


Het diepe gedeelte zo goed als klaar



De aarde uit de vijver vormt de aardwal aan de zijkant van de tuin


Een deel van de aarde is afgevoerd met een boedelbak. De buurman was zo aardig om ons de aarde over zijn perceel te laten kruien (ik heb geen achterom, de achterkant van de tuin grenst direct aan de buren).


De aarde vertrekt per boedelbak


Nadat het graafwerk klaar was heb ik de bestrating er weer ingelegd. Bij de rand met de vijver heb ik een randfundering van liggende stenen gemaakt. Op deze rand komen namelijk straks de liggers van de dekplanken van het nieuwe houten terras te liggen. De dekplanken steken uit boven het water in het midden van het terras.


Aan de randen is het terras opnieuw gestraat


De randfundering


Vijver en terras


De vijver is nu klaar voor het aanbrengen van het vijverfolie. Ik wil er 1 mm rubberfolie in leggen. Dat gaat 30 jaar mee, is erg sterk en niet giftig voor de vissen. Maar ik heb het nog niet goedkoop op de kop kunnen tikken. Wordt vervolgd dus....

Labels: ,

zondag 29 juli 2007

De finishing touch van de kolom

In de kolom had ik een nisje gemaakt, maar er stond nog geen passend beeld in.
Dat is nu veranderd. Ik heb er een zilveren beeld van de Indiase god Ganesha geplaatst. Deze hebben Sandra en ik gekocht bij Timbuktu (http://www.timbuktu-ned.nl/), een gezellig oosters winkeltje in Delft.

Ganesha (ook wel Ganesh of Ganapati Tantra) is de hindoestaanse godheid met het olifantenhoofd. Hij is de god van kennis en wijsheid, neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen. Erg passend dus om deze god in mijn nieuwe huis te hebben.


Ganesha in de kolom

Labels: ,

woensdag 25 juli 2007

De realisatie van de boekenkasten

De boekenkasten zijn ongeveer volgens het ontwerp gebouwd. Er zit alleen geen ornament boven aan de kast en ik denk dat dat ook niet nodig is.

Elke van de vier kasten bestaat uit een onderkast, een ingelegd blad en een bovenkast. Deze delen liggen los op elkaar. Er is ook nog een topkast ontworpen voor de aansluiting met het plafond, maar die is nog niet gemaakt.

De kasten zijn uitteraad eerst getekend.

Werktekening onderkast

Werktekening bovenkast

Het maken van de boekenkasten is grotendeels door Stefan uitgevoerd. De constructie is gelijk aan die van voorgaande kastjes. Planken op maat zagen en in elkaar lijmen, dan schuren, plamuren en schilderen. Veel werk omdat het vier kasten betreft.


Stefan en Laurens lijmen de kasten in elkaar

Stefan zet een bovenkast in de lijmklem

In deze kasten heb ik inboorscharnieren gebruikt, bekend van de keukenkastjes. Verder zijn er geen nieuwe constructiemethoden gebruikt.

Een deel van de onderdelen (plus een kastje van het halmeubel)
Het materiaal is Eliotti Pan (een goedkoop soort grenenhout) en underlayment voor de planken die je niet direct ziet, in de onderkastjes.


Een onderkast van Eliotti Pan en underlayment plaat


Een blad voor het inleggen


Twee onderkasten wachten op het schilderen


Een doos vol geschilderde ladefrontjes

De eerste kast is klaar en wordt als test ingericht


Grote boeken passen niet

Het bleek dat de vloer niet helemaal vlak is waardoor de kasten verschillend hellen. De kasten staan namelijk op de betonvloer en het parket loopt tot de kast. De bovenkasten zijn daarom aan elkaar bevestigd met twee schroeven, boven en beneden, zodat ze mooi uitlijnen.


Verbindingschroef tussen bovenkasten

Met het resultaat ben ik erg tevreden! Een mooie kastenwand. En de trap steekt er goed tegen af.

De kasten achter de trap

Omdat ik de kasten precies op maat gemaakt heb, sluiten ze aan op de muur naar de hal en op de kolom en vormen zo een wand, zodat de kast ingebouwd lijkt. Om deze reden loopt het parket ook tot de kast en niet er onderdoor (en het kost minder parket natuurlijk). De (nog te bouwen) topkast moet het gevoel van een ingebouwde kast nog versterken.


De hele kastenwand van kolom tot muur

Op het blad komen snuisterijen en zo. Hier staat al een Tiffany lampje.


De Boeddha tegen de kasten

De achterste kast zit gewoonlijk achter de geopende haldeur

Deze kasten moeten nog gevuld worden met boeken

Labels: ,

dinsdag 24 juli 2007

De bouw van het halmeubel

De afgelopen weken heb ik onder andere gewerkt aan het halmeubel. Het ging een beetje samen op met de boekenkasten. Het meubel is nagenoeg volgens het ontwerp gebouwd. Het bestaat uit vier losse elementen die los/vast aan elkaar zijn verbonden:
  1. Een kastje met een deur en een la.
  2. Een kastje met een la en schoenenvakken.
  3. Een radiatorscherm met sleuven.
  4. Een ingelegd blad.

Het geheel is uiteraard eerst getekend.


De werktekening

Vervolgens is het hout op maat gezaagd en aan elkaar gelijmd. Dat ging allemaal volgens plan. Het enige probleem dat optrad is dat ik geen rekening gehouden had met de loop van de cv-leiding. Het kwam er op neer dat ik een hoekje uit het linker kastje moest zagen. En dus ook uit het laatje.

Er liep een leiding waar ik er geen rekening mee had gehouden


Het laatje is ook aangepast

In het blad is een zwart stuk aangebracht waar de cv-leidingen doorheen lopen. Het blad is ingelegd met bamboeparket, net als de andere bladen.


Het blad

Het inleggen van het blad

Het radiatorscherm is een plaat 9 mm multiplex waar ik sleuven in heb gefreesd. In tegenstelling tot het ontwerp heb ik in het midden een stukje laten staan. Het is namelijk niet goed mogelijk de sleuven over de volle breedte te frezen. De 18 mm brede strip gaat dan te veel bewegen.


Het samenstellen van het radiatorscherm
De handgrepen van de laden en de deurtjes zijn gemaakt van zwart Tiffanyglas net als de knoppen op andere kastjes.


De knoppen zijn gesoldeerd en geëtst. Het glimmende deel moet nog zwart geverfd worden.
De kastjes zijn aan het scherm verbonden met pennen en schroeven. Het blad ligt er los op.
Het resultaat is een erg mooie en rustige entree.

Het halmeubel op zijn plaats

Het schoenenkastje

Een schoenenvak in gebruik

Het linker kastje

Labels: ,

donderdag 19 juli 2007

Het ontwerp van de fonteinvijver

Op de grote vijver komt een kleine vijver uit met daarin de fontein. De fontein is precies voor het raam bij de grote loungebank geplaatst zodat je er een mooi uitzicht op hebt. Ik stel me voor dat er af en toe een goudvis om de fontein heen komt zwemmen.


De plaats van de fontein (klik voor een uitvergroting)

De fonteinvijver wordt via Structure Preserving Transformations als volgt ontworpen:
  1. De as van de vijver valt samen met het midden van het raam waar deze voor staat: versterken van de raampartij.

  2. De vijver wordt vierkant: versterken van de as door er een vierkant op te plaatsen.

  3. De opening van de vijver in het dek wordt 5 dekplanken breed (ongeveer 78 cm, ongeveer de helft van de diameter van het raam). De maat moet een heel aantal malen de breedte van de dekplanken zijn. Deze maat van ongeveer 80 cm laat ook voldoende ruimte voor het zitje. Transformatie: hergebruik de maat van het raam.

  4. Het opening voor het kanaal naar de grote vijver in het dek wordt 39 cm breed, de helft van de breedte van de vijver: versterk de as opnieuw door er een kanaal in te leggen. hergebruik van de maat van ca 80 cm van de vijver.

  5. De vijverwand wordt 10 cm teruggelegd onder het dek zodat je het vijverfolie niet ziet en het lijkt of het water doorloopt onder het dek.

  6. Het waterornament, de fontein zelf, wordt circa 40 cm in het vierkant, de helft van de zichtbare diameter van de vijver. Weer hergebruik van de maat van 40 cm.

  7. De vijver wordt circa 50 cm diep. Er staat waarschijnlijk iets minder water in en er ligt substraat op de bodem, samen kom je dan uit op een effectieve waterdiepte van 40 cm. Opnieuw hergebruik van deze maat van 40 cm.

Het ontwerp van de fonteinvijver (klik voor een uitvergroting)

Voor het waterornament moet ik nog iets moois zien te vinden of laten maken. Misschien iets (laten) bakken van keramiek?

Labels: , ,

Het ontwerp van de brug

De vijver wordt overspannen door een brug. De brug wordt heel eenvoudig, gelijk aan de vloer van de veranda: dekplanken met groeven op balken.


De plaats van de brug in de tuin (klik voor een uitvergroting)

De brug wordt 210 cm lang en 90 cm breed. De brug maak ik van twee liggers van ongeveer 7 x 12 cm en 210 cm lang. De liggers steunen op vier poeren, twee aan elke kant. Op de liggers schroef ik gegroefde dekplanken. Hiervoor gebruik ik roestvast stalen schroeven om te voorkomen dat je roestplekken krijgt. De liggers schroef ik vast op poeren die in de twee overs ingebed worden.

Alle houten delen worden van tropisch hardhout.


Het ontwerp van de brug (klik voor een uitvergroting)

Om te controleren of de breedte van 90 cm goed is, heb ik een mockup gemaakt door twee latten op 90 cm afstand te leggen waar de brug komt.


De mockup van de brug met twee latten

Dit leek wel goed te zijn.

Als het brugdek klaar is ga ik nog eens kijken en voelen of er een railing nodig is. De railing kan op twee staanders gezet worden, die aan de liggers van de brug gebout kunnen worden.

Labels: ,

vrijdag 13 juli 2007

Herontwerp van de tuin

Op Sandra's verjaardag had ik een discussie met een bezoeker van mijn woning over het ontwerpprincipe van het contrast. Het leek hem mooi als er contrast was in een ontwerp, bijvoorbeeld door ronde en vierkante vormen bij elkaar te gebruiken. Ik zei dat ik via Structure Preserving Transformations in deze woning geen ronde vormen had gebruikt en ook niet kon gebruiken. In de plattegrond van de woning komen ze niet voor, dus als je voortborduurt op wat er is, kun je geen ronde vormen toevoegen.

Maar, waarom heb ik in het tuinontwerp dan wel ronde vormen toegepast? De vuurplaats en de kleine vijver zijn rond.



Het bestaande tuinontwerp, klik voor een vergroting

Ik weet wel hoe ik aan die ronde vormen kwam. Ik wou namelijk een vuurplaats hebben en ik had een terraskachel van gebakken aardewerk met een ronde vorm in mijn hoofd.



Een ronde terraskachel

Daaromheen heb ik een rond platform gedacht, en dat vertaalde zich weer naar een ronde vijver. Maar dat klopt helemaal niet met het principe van Structure Preserving Transformations. Ik had namelijk uit moeten gaan van wat er was. Er er is helemaal geen ronde vuurplaats. Die moet ik nog kopen of maken.

We gaan dus weer terug naar het punt waar de transformaties plaats vinden die de plek voor de terraskachel en de vijver maakten.

Dit betekent:
  1. Ik voeg een rechthoekig terras toe, tegen het rechthoekige huis aan
  2. Dan leg ik een rechthoekige vijver tussen het terras en de tuin
  3. De vuurplaats zet ik op het scheidingsvlak tussen water en terras: dus half boven het water en half boven het terras (eigenlijk omdat ik een te moeilijke constructie moet maken als ik hem helemaak boven het water moet ophangen, maar het is ook wel mooi om het water en het land te verbinden met het vuur dat rook geeft naar de lucht, alle vier elementen bij elkaar.)
  4. Het uitsteeksel waar de vuurplaats op komt wordt RECHTHOEKIG. Alles is rechthoekig hier, dus er is geen reden om nu een ronde vorm toe te voegen.
  5. De terraskachel zelf wordt ook rechthoekig of vierkant.
  6. Om de vuurplaats te spiegelen komt er een fontein en die is dan natuurlijk ook rechthoekig.
  7. De fontein komt in een eveneens rechthoekige mini-vijver voor het raam waar de loungebanken zitten, ik denk dat vierkant goed is voor deze vijver.
  8. De mini-vijver is verbonden met de grote vijver via een rechthoekig kanaal.
  9. Op het terras komt een zitje met een rechthoekige tafel.
  10. Het zitje achter in de tuin wordt ook rechthoekig.

Daarmee wordt het ontwerp dan als onderstaand. Ik denk dat dit een stuk rustiger is dan het ontwerp met de ronde en rechthoekige vormen door elkaar.




Het nieuwe tuinontwerp, klik voor een vergroting

Labels: ,

zondag 8 juli 2007

De realisatie van het werkterras

In de tuin komt een terras aansluitend aan het terras van het tuinhuis om buiten te kunnen werken. Dit werkterras kan ook dienst doen als een plaats voor een tweede Sitting Circle. Het terras is ongeveer 2 x 3 meter groot.


De plaats van het werkterras

Hier lag eerst tuinaarde, dus Laurens heeft het stuk afgegraven en er worteldoek gelegd. Daarna is het stuk aangevuld met geel zand. Ik heb een bordertje vrijgelaten voor de klimplanten die er al stonden.

In het zand hebben we twee balken gelegd netjes op afschot gelegd. Over de balken konden we toen het zandbed met een plank afreien (afschrapen). De stenen van het bestaande terras zijn er vervolgens opgelegd.


Net zichtbaar in de schaduw, de houten balk die gebruikt is om het zand af te reien.

Het terras moet nu nog met scherp zand tussen de kieren afgewerkt worden.


Het werkterras

Boven het werkterras moet nog een pergola of zo iets komen om er wat meer een ruimte van te maken. Maar dat komt later.

Labels: ,

De installatie van de versterker

Bij Conrad heb ik een Eltax Tangent versterker met afstandsbediening gekocht die past in de ruimte die ik heb ik het verlaagde plafond. Het installeren was niet zo moeilijk, gewoon een kwestie van de stekker(s) er in.


De versterker op zijn plaats

Maar mooi dat hij het niet deed. Na enig zoeken bleek dat de versterker een functie heeft om de luidsprekers uit te zetten. En ze stonden dus vanuit de fabriek in de uit-stand. Via een functie menu kun je daar bij komen en ze weer aan zetten. En dat stond dus niet in de gebruiksaanwijzing....

Maar goed, alles werkt nu en de afstandsbediening doet het ook goed. Hij werkt ook vanaf de bank, waarbij de infrarood straal dus via de muren bij de versterker moet komen. Weer een stapje verder met de inrichting.

Labels: ,

zaterdag 7 juli 2007

De realisatie van de mantelbuis

In het tuinhuis wil ik graag elektriciteit en water hebben. En misschien later nog andere zaken (telefoon, netwerk??) Daarom heb ik er een mantelbuis naar toe gelegd. Dat is een buis waar je later nog andere leidingen en kabels doorheen kunt leggen. De mantelbuis start bij de gevel en eindigt in een put vlak bij het tuinhuis.


De plaats van de mantelbuis

De buis is een 80 mm regenwaterafvoerbuis.


De mantelbuis

Het graven van de sleuf was een heel werk (gegraven door Laurens, de zoon van Sandra) . Er zit hier een dikke laag hele stevige klei in de grond.


De mantelbuis in de sleuf

De put is door Laurens gemetseld van straatklinkers die uit de bestaande bestrating komen. (Zijn eerste metselwerk!)


De put in aanbouw, de stopkraan is al geïnstalleerd


Laurens aan het metselen

De put heeft een tweede deksel aan de binnenkant. Dit is om te voorkomen dat de stopkraan aan het eind van de waterleiding bevriest. Met de stopkraan en bijbehorende aftapkraan kun je in de winter de leiding in het tuinhuis leeg maken zodat deze niet kan bevriezen. Onderin de put zit een gat met grind om eventueel ingelopen water snel af te voeren.

De constructie van de waterput



De put is klaar

In de mantelbuis liggen nu een waterleiding en een grondkabel. De grondkabel heeft een stalen mantel. De grondkabel loopt door de kruipruimte en komt weer boven in de meterkast. De waterleiding is in de kruipruimte aangesloten op de bestaande tuinkraan.

Een meevaller: Het bleek dat er al twee gaten van circa 40 mm in de gevel zaten! Precies op de goede plaats. Waarvan één op 50 cm onder maaiveld. Kennelijk bij de bouw al aangelegd voor dit soort leidingen.


Aansluiting van de waterleiding, rechtsboven nog meer de grondkabels voor wandcontactdozen en verlichting in de tuin


De grondkabel komt boven in de meterkast

Ik moet hem hier nog aansluiten, misschien op een eigen groep.

Labels: ,

vrijdag 6 juli 2007

Het ontwerp van het recyclemeubel

In de keuken moet een plaats komen voor het opslaan van recyclegoed, zoals:
  • statiegeldflessen
  • recycleglas
  • oud papier

Er is nog een plekje naast de koelkast, tegen de leidingkoker, waar mooi een kastje kan staan.


De locatie van het recyclekastje

De bovenkant van het kastje vormt weer een Waist-Height Shelf.

De vormgeving is verder puur functioneel, niets bijzonders. Drie naar voren kantelende vakken waar je de spullen in kunt gooien vormen het front en de zijkanten zijn gewoon vlak. De afmetingen zijn 36,5 cm breed, 31 cm diep, wat volgt uit de beschikbare ruimte en 102 cm hoog, dat is de hoogte van de andere kastjes (halmeubel, radiatorkast). Op de bovenkant komt weer bamboeparket.
Het ontwerp van het recyclekastje
Hoewel het nu lijkt dat het ontwerp wat saai wordt met allemaal kastjes die op elkaar lijken, geven deze kastjes volgens mij veel rust in het ontwerp terwijl ze toch interessant blijven. Alle kastjes hebben dezelfde textuur, kleur en (dimensionering van) details, waardoor ze duidelijk een familie vormen. Toch is elk kastje uniek en volgt de vorm logischerwijs voort uit de functie.

Labels: , ,

Het ontwerp van de radiatoromkasting


Bij de keuken bevindt zich een nogal lelijke plaatradiator. Ik ga de radiator in het ontwerp opnemen door deze te omkasten. De kast maakt dan meteen deel uit van het patroon Waist Height Shelf.



Plaats van de cv radiator in de woning

De cv radiator heeft een knop die je moet kunnen blijven bedienen. Ook moet je de radiator kunnen ontluchten.

Ik heb de kast daarom zo ontworpen dat deze los staat, d.w.z. niet vast zit aan de muur. Voor het ontluchten kun je de kast dan gewoon naar voren trekken. Om de kraan te bedienen maak ik er een luikje in dat opengeklapt kan worden.

Boven en onder aan de voorkant komt een rooster van horizontale sleuven.

De bovenkant van de kast wordt zwart, ingelegd met bamboeparket, net als bij de andere meubels.


Het ontwerp van de radiatorkast

Aangezien ik momenteel hulp heb kan deze kast ook op korte termijn gebouwd worden.

Labels: , ,

eXTReMe Tracker