zondag 7 september 2008

Het ontwerp van het entreegebied

Het entreegebied van mijn huis is nu erg onaantrekkelijk. Voor het huis liggen de schuur en de cartport. Voor het huis lig een halletje. Het halletje is zo geplaatst dat de voordeur in het geheel niet zichtbaar is vanaf de straat. Het geheel komt erg rommelig over, zeker als er een auto staat.

De carport is aan de zijkanten dichtgebouwd, waardoor het donker en hokkerig is onder de carport. Door de plaatsing van de schuur los van het huis ontstaat er een vreemd gevormde buitenruimte. Tot overmaat van ramp ligt de entree ook nog op het noorden en ligt het terrein dus meestal in de schaduw..

Hier iets moois van maken is dus een uitdaging.


Voorgevel met voorterrein


De schuur, werkplek onder de carport



De werkplek onder de carport



Het stuk voor de voordeur




De ruimte tussen het huis en de schuur


Kijkje naar de voordeur toe


De carport van de woningkant gezien

Op het voorterrein kun je de volgende functies onderscheiden:

  1. Werkplaats: Hier maak ik mijn meubels.
  2. Parkeerplaats: De auto moet hier kunnen staan.
  3. Opslag: De vuilniscontainer moet hier ergens staan.
  4. Aankomen en weggaan: Je moet door het voorterrein om het huis te betreden.
De volgende patronen kunnen helpen om het voorterrein vorm te geven:

Het patroon Main Entrance zegt dat de ingang direct vanaf de straat zichtbaar moet zijn. De voordeur is echter volstrekt onzichtbaar vanf de straat. Ik wil twee dingen doen om meer een gevoel van een entree te geven:

  1. Een plantenboog voor de carport .
  2. Een raam in de muur maken naast de deur.

De plantenboog maak ik dan in de vorm van het huis, dus met dezelfde dakvorm. Dat maakt een Echo (15 eigenschappen).


Plantenboog voor de carport benadrukt de entree (fotomontage)


Raam naast de deur geeft een blik op de deur als je op het huis toeloopt (fotomontage)


Het patroon Entrance Transition zegt dat er tussen de straat en het huis een overgangsgebied zou moeten zijn waarin je door een wijziging in licht, richting, kleur, geur, etc. een overgang kunt maken van het openbare van de straat naar het intieme van het huis. In principe geeft de carport een dergelijke overgang, maar de carport is donker en ongezellig. Het donkere wil ik opheffen met een lichtkoepel in het dak, ongeveer 1,2 x 1,2 m en precies in het midden.


De plantenboog helpt ook om de overgang te maken, want ik wil er geurende planten in laten groeien, bijvoorbeeld klimrozen.



Carport met een daklicht (fotomontage)

Om de Entrance Transition nog meer vorm te geven zou er onder het keukenraam bij de voordeur een tafel of kast kunnen staan met planten er op. Dit geeft ook invulling aan Raised Flowers en Entrance Room, want je kunt je doos met boodschappen op de tafel zetten als je je sleutels pakt.


Mockup van een tafel bij de voordeur


Tafelblad onder het keukenraam


Verder zou het rare open stukje tussen huis en schuur wat meer Positive Space kunnen worden door er een pergola boven te maken. Een pergola verbindt tevens schuur en huis. De pergola schept een venster waarmee je uitkijkt op de buurt.


Onder de pergola zou een tuintje kunnen zijn, mogelijk met een kleine vijver en een fontein (schaal) zodat de bezoeker hier met het geluid van water geconfronteerd wordt. Dat helpt het patroon Entrance Transition. De wanden van schuur en huis kunnen dan met klimplanten begroeien.



Entree-tuintje met pergola en fontein (fotomontage)



De bestrating zal ook aangepast moeten worden. De plek waar de auto staat zou ik een onderscheiden vorm en bestrating willen geven. Het het pad langs de plek van de auto moet een duidelijk ander karakter krijgen. Zo wordt een beetje invullling gegeven aan het patroon Car Connection, dat zegt de dat de auto zijn eigen, wat afgeschut eigen plekje moet krijgen met een directe relatie tot de vooordeur.



Nieuwe plattegrond

De plaats voor de auto kan nog wat meer vormgegeven worden door de vuilniscontainer in een kast te plaatsen en de kast aan het eind van de parkeerplaats.

Verder kan ik de houten muur van de schuur van de buren wit schilderen om de carport lichter te maken en het aantal kleuren/materialen terug te brengen. Hierdoor wordt het minder rommelig.


Witte wand met de buren (fotomontage)

Nu nog de mockup-fase in.

Labels: , ,

eXTReMe Tracker